Dag 8 De Franse slag en de Manus-kraak

Blijf op de hoogte en volg Simon

02 Augustus 2021 | Frankrijk, Villers-lès-Nancy

Om te beginnen eerst Pierre nog eens van harte gefeliciteerd met zijn verjaardag vandaag!
En dan over vandaag: prima camping, die stadscamping Metz! Alleen, ik had bij aankomst gevraagd of ik broodjes kon bestellen. Was niet nodig, want bij het restaurant op de camping zou ik vanaf half zeven brood kunnen halen. Op de folder die ze me meegaf, stond open van maandag t/m vrijdag. Dus ik stond om half acht bij het restaurant: gesloten! Achter het raam de mededeling: open van dinsdag t/m zaterdag. Gelukkig hadden we nog genoeg brood. Bij het weggaan vroeg ik bij de receptie: restaurant gesloten, hoe kan dat? Antwoord: de restauranthouder wordt vandaag COVID geprikt. Ik heb toch het gevoel dat er iets niet klopt: zal wel de Franse slag zijn.
Dat geldt ook voor dat wat ik de “wet van de bankjes” noem. Als fietser wil je graag tussen 12 en 13 uur een bankje, liefst met tafel erbij, om te lunchen. Mijn wet is: als je een bankje nodig hebt, zijn ze er niet en als je niet nodig hebt, zie je ze overal! De Franse slag: men is trots op de fietspaden, in het begin zie je bordjes met de naam van de route, foto’s van de man waarnaar de route is genoemd, informatiebordjes en prachtige banken. De eerste kilometers om de paar honderd meter een bankje. En dan rustig 20-30 km HELEMAAL niets!
Gelukkig vonden we een oude sluis, waar we idyllisch konden lunchen.
Nu over de Manus-kraak: Manus heeft een mooie Idworx, topkwaliteit fiets en heeft daar een groter tandwiel op laten zetten, om makkelijker de bergen op te kunnen. Helaas zorgt dat grotere tandwiel ervoor dat de ketting niet goed meer past in de kettingkast en daar telkens tegenaan komt, met een flink krakend geluid. De hele dag door: kraak-kraak-kraak. Manus was daar zo flauw van dat hij een deel van de kettingkast verwijderde. Maar toch nog de hele dag gekraak. Ben benieuwd wat de volgende maatregel wordt.
Mijn trouwe fietszadel, dat me in Boekarest, Kroatië en in west-Frankrijk etc. heeft gebracht, rust nu in een vuilnisbak bij de Decathlon in Metz. Daar heb ik nl. een nieuw gekocht. In het vorige was een scheurtje gekomen, dat wordt groter, dan komt er gel uit, dat gaat aan je broek plakken en dat krijg je er niet meer uit. Vandaar deze ingrijpende actie.
Het nieuwe zadel lijkt veel op het oude, maar is toch anders. Ik hoop dat het niet leidt tot -zoals zwager Henk schalks uitte- zadelpijn en ander herenleed!
Vandaag voornamelijk langs de Moezel gefietst, ging goed. Verrassing: de plaats Pont a Mousson, met een mooi plein en gebouwen daaromheen in Italiaanse sfeer. We hebben de kerk bekeken en zijn daarna naar Nancy gefietst. Aldaar de camping gezocht, die helaas bovenop de berg ligt. Dus de laatste loodjes waren zwaar. Vermoeid, dus moeten we alweer uit eten....

Metz - Villers lès Nancy, 80 km, 500 hoogtemeters

• 03 Augustus 2021 - 09:40

Marionel:

Goh, is die camping er nog in Metz ? Daar waren wij 51 jaar geleden…….